Zelf een gietvloer leggen, is dat mogelijk?

Een gietvloer heeft een mooie uitstraling en lange levensduur. Bovendien past een gietvloer in veel verschillende soorten huizen en is deze eenvoudig in onderhoud. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen hiervoor kiezen. Een laminaat vloer leggen, dat doen veel mensen zelf. Maar wat moet je doen bij het zelf aanbrengen van een gietvloer en is het überhaupt mogelijk om dit zelf aan te leggen?

hippe hendrik gietvloer betonfloor

Stap 1: Hoe ziet de ondergrond er uit?

Voor het leggen van een goede, strakke gietvloer is het belangrijk dat je de ondergrond goed inspecteert. Wat voor type ondervloer ligt er nu en hoe ziet deze eruit? Bestaande ondervloeren hebben vaak onregelmatigheden. De gietvloer die je gaat aanbrengen is maar een paar mm dik. Het is dus cruciaal om de ondervloer zo egaal mogelijk te krijgen. Heb je als ondergrond een betonvloer, zandcement of een Anhydriet? Dan kun je scheurtjes in deze vloer dichtmaken . Te ruwe betonvloeren met kloven, veel imperfecties en barsten kun je schuren (met een betonschuurmachine die je eventueel bij een bouwmarkt kunt huren). Deze voorbereidingen zijn nog zelf te doen. Meer ingrijpende maatregelen om de ondervloer geschikt te maken, zijn het stofvrij stralen, frezen of diamand slijpen. Deze werkzaamheden vergen de nodige kennis en ervaring en kun je het best uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf in gietvloeren.

Stap 2: Het aanbrengen van de primer

Een gietvloer bestaat uit verschillende lagen. De eerste laag – de primer – zorgt ervoor dat de gietvloer een optimale hechting heeft aan de ondervloer. De Solo Primer is een primer geschikt voor vrijwel iedere ondergrond. De primer smeer je egaal verdeeld over de vloer. Dit moet in één gelijkmatige handeling gebeuren. Het vergt wel ervaring om dit te doen. Elke primer heeft zijn eigen specifieke droogtijd, lees dus goed de technische omschrijving van de primer die je gebruikt.

Stap 3: De laag om de ondervloer te egaliseren

Om eventuele oneffenheden die er nog zijn weg te nemen, is de volgende laag die je aanbrengt van belang. Deze laag is bedoeld om de ondervloer te egaliseren, is licht elastisch en zorgt ervoor dat de vloer scheuroverbruggend wordt. Daarnaast werkt deze laag optimaal in combinatie met vloerverwarming en zorgt hij voor een perfecte warmteverdeling.

Stap 4: De gietvloer zelf aanbrengen

Dit is de stap waarin je de uiteindelijke look van je vloer bepaalt. Deze vierde laag is de gietvloer die je ziet. Omdat er diverse soorten gietvloeren zijn, is het verstandig om samen te werken met een specialist in gietvloeren. Zij werken met applicateurs die verstand van zaken hebben en precies weten wat ze doen. Je wilt natuurlijk dat het eindresultaat voldoet aan je verwachtingen.

Stap 5: De topcoat

De laatste laag die aangebracht moet worden is een zogenaamde topcoat. Met een topcoat bescherm je de vloer tegen krasjes en beschadigingen. Alle gietvloeren van Solo worden afgelakt met een matte nano topcoat. Deze laag maakt de vloer vuil-afstotend, zeer makkelijk te reinigen, volledig vloeistofdicht en zorgt het voor een lange levensduur.

Kortom, het zelf leggen van een gietvloer is mogelijk maar sterk af te raden wanneer je geen deskundige bent. Eventueel voorbereidingen kunnen zelf getroffen worden maar het échte werk kan je beter over laten aan een professional. Alleen zo zorg je voor een mooie, strakke vloer zonder oneffenheden. Wil je graag meer weten over gietvloeren? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!