Woonbeton is tegenwoordig niet meer weg te denken als vloerafwerking. Het is een duurzame vloer, die iedere ruimte een unieke uitstraling kan geven. Op deze pagina vind je alle ins en outs over woonbeton.
Woonbeton is een cementgebonden gietvloer, opgebouwd uit diverse lagen. De vloer is opgebouwd uit een combinatie van cement, epoxy en Quartz. Woonbeton is eigenlijk een gietvloer met structuur en reliëf. Dit geeft de vloer een robuuste en levendige uitstraling met een natuurlijke look&feel. De toevoeging van de epoxy en Quartz is essentieel volgens ons. Dat maakt woonbeton namelijk niet alleen waterdicht, maar ook enorm hard. Schuif je per ongeluk met wat scherps over de vloer heen dan maakt dat niks uit, je krijgt namelijk geen krassen. Woonbeton is daarom een krasvaste gietvloer. *
Het grootste verschil tussen woonbeton en een gietvloer zit in het materiaal. Woonbeton is een cementgebonden gietvloer met een robuuste en levendige uitstraling waartegen een gietvloer een kunststof gietvloer is met een strakke/egale uitstraling.
Wanneer kies je dan voor woonbeton en wanneer kies je voor een gietvloer? De keuze hangt vaak af van drie factoren. Als eerste puur de uitstraling. Ben je gecharmeerd van het speelse effect van een woonbeton vloer of hou je juist van de serene uitstraling van een gietvloer. Stel jezelf de simpele vraag welk materiaal je het meeste aanspreekt.
De tweede vraag is: hoe sterk moet de vloer zijn? Het voordeel van woonbeton is dat het oppervlak harder is dan een gietvloer. Een keer een steentje onder de schoen is geen probleem, daar kan woonbeton prima tegen. Woonbeton is dus bestand tegen intensief gebruik. Een gietvloer daarentegen is weer iets elastischer.
En dat is gelijk factor drie. De woonbeton vloer kan bij heftige werking vanuit de ondergrond haarscheurtjes vertonen. Sommige mensen vinden dat de charme van het product, dan kan je zeker voor woonbeton kiezen. Wil je liever geen risico hierin lopen? Ga dan voor een gietvloer, dat is namelijk een elastisch product.
Als je gaat kijken naar het krasvaste aspect is woonbeton de sterkste vloer. Als je met wat scherps over de vloer heen schuift geeft dat bij een woonbeton vloer geen krassen*. Bij slagvastheid, als je wat laat vallen, is de gietvloer juist sterker door zijn elastische eigenschap.
De eigenschappen van woonbeton
Woonbeton is 2 millimeter dik in totaal. Woonbeton kan dan ook toegepast worden op meer diverse ondergronden zoals zandcement, anhydriet, fermacell of tegels. Afhankelijk daarvan zal er wellicht ook nog een voorbewerking nodig zijn en kan de totale dikte hoger uitvallen dan 2 millimeter.
Ja, woonbeton kan erg goed gecombineerd worden met andere vloeren. Het mengen van verschillende soorten vloeren kan een leuke twist geven aan het interieur. Denk aan de combinatie houten vloer en woonbeton. Maar ook een tegelvloer in de hal van een oude woonboerderij in combinatie met woonbeton is een enorm toffe combinatie!
Ja, woonbeton in combinatie met vloerverwarming is een enorm goeie combinatie. Het product is in totaal maar 2 millimeter dik, waardoor je een optimaal rendement gaat hebben van de vloerverwarming.