Over welke vloeren kun je een gietvloer gieten?

Je bent bij vrienden op bezoek die net zijn verhuisd; het is een prachtige woning op een mooie locatie. Alles is nieuw en helemaal van deze tijd. Je oog valt op de mooie vloer, een egale vloer die overal doorloopt. Je vrienden vertellen enthousiast over de gietvloer. Je denkt aan je eigen vloer die intussen wel wat verouderd is. Is een gietvloer de mogelijke kanshebber en is het überhaupt wel mogelijk bij jullie thuis? Want er ligt nu eenmaal al een vloer in… Het antwoord hierop is: ja! In dit artikel vertellen we je er meer over.

Het principe van een gietvloer

Er zijn vloeren die gelegd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan een laminaat- of parketvloer. Dit is een ander principe dan een gietvloer. De naam zegt het al, het is een vloer die gegoten wordt. Een gietvloer bestaat uit meerdere lagen. Samen vormen ze een vloer die ongeveer drie a vier millimeter dik is. De opbouw van de lagen verschilt in het gekozen systeem. Wel bestaan vrijwel alle gietvloeren (zowel cementgebonden als kunststof). De opbouw van beide systemen komen erg overheen. Zo beginnen we altijd met een primer laag, deze zorgt voor een optimale hechting. Vervolgens worden er vaak uitvlaklagen aangebracht, denk hierbij aan een egalisatie of een schraplaag. Op dat moment wordt er een kleurlaag aangebracht, op dit moment komen we al steeds dichter bij het gewenste eindresultaat en is de gekozen kleur of structuur zichtbaar. Tot slot worden alle vloeren afgewerkt met een bescherm topcoat. Het gehele proces duurt altijd 4 tot 5 dagen.

een gietvloer met vloerverwarming

Er ligt al een vloer

In principe kan een gietvloer toegepast worden op alle bestaande vloeren. Of het nu beton, hout of anhydriet is. Door het te bewerken met een primer – en eventueel een scheuroverbruggende laag – hecht de vloer goed en kan een onstabiele ondergrond goed bewerkt worden. Bij renovatieprojecten wordt soms eerst een extra egalisatie laag aangebracht. Als er een houten ondervloer ligt, moet deze speciaal worden voorbewerkt. Een specialist in het aanbrengen van gietvloeren is in staat om je goed te informeren over de mogelijkheden. Een gespecialiseerd bedrijf in gietvloeren werkt namelijk met applicateurs die verstand hebben van zaken en precies weten wat ze doen.

beton gietvloer in de woonkamer

Ook over een tegelvloer?

Als je in de woonkamer, slaapkamer, keuken of badkamer een betegelde vloer hebt, is het ook mogelijk om een gietvloer aan te brengen. Met een gietvloer kan je de keuken of badkamer voorzien van een goede vochtwerende en vuilafstotende laag. Losliggende tegels worden verwijderd en de naden worden secuur gedicht. Daarna worden de tegels geschuurd om een primer of de gietvloer goed te laten hechten. Ook kan er nog een egalisatielaag aangebracht worden zodat er een vlak oppervlak ontstaat waar de applicateur de gietvloer op aanbrengt.

gietvloer in de badkamer. Zowel de vloer als wand

Wil je graag meer weten over of een gietvloer over jouw bestaande vloer gegoten kan worden? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!