Over welke vloeren kun je een gietvloer gieten?

Je bent bij vrienden op bezoek die net zijn verhuisd; het is een prachtige woning op een mooie locatie. Alles is nieuw en helemaal van deze tijd. Je oog valt op de mooie vloer, een egale vloer die overal doorloopt. Jouw vrienden vertellen enthousiast over de gietvloer. Het enige waar je aan denkt is aan je eigen vloer die intussen wel wat verouderd is. Is een gietvloer de mogelijke kanshebber en is het überhaupt wel mogelijk bij jullie thuis? Want er ligt nu eenmaal al een vloer in… Het antwoord hierop is: ja! In dit artikel vertellen we je over welke vloeren je een gietvloer kan gieten en hoe dit in zijn werking gaat. 

Het principe van een gietvloer

Sommige vloeren worden gelegd. Denk bijvoorbeeld aan een laminaat- of parketvloer. Dit is een ander principe dan een gietvloer. De naam zegt het al, de gietvloer is een vloer die gegoten wordt. Een gietvloer bestaat uit meerdere lagen. Samen vormen ze een vloer die ongeveer drie a vier millimeter dik is. De opbouw van de lagen verschilt in het gekozen systeem. Wel bestaan vrijwel alle gietvloeren (zowel cementgebonden als kunststof). De opbouw van beide systemen komen erg overheen. Zo beginnen we altijd met een primer laag, deze zorgt voor een optimale hechting. Vervolgens gaan wij uitvlaklagen aanbrengen, denk hierbij aan een egalisatie of een schraplaag. Daarna gaan wij een kleurlaag aanbrengen. Tot slot worden alle vloeren afgewerkt met een bescherm topcoat. Het gehele proces duurt altijd 4 tot 5 dagen.

een gietvloer met vloerverwarming

Er ligt al een vloer

Een gietvloer kan in principe op alle bestaande vloeren gegoten worden. Of het nu beton, hout of anhydriet is. Door het te bewerken met een primer – en eventueel een scheuroverbruggende laag – hecht de vloer goed en kan een onstabiele ondergrond goed bewerkt worden. Bij renovatieprojecten wordt soms eerst een extra egalisatie laag aangebracht. Als er een houten ondervloer ligt, moet deze speciaal worden voorbewerkt. Een specialist in het aanbrengen van gietvloeren is in staat om je goed te informeren over de mogelijkheden. Een gespecialiseerd bedrijf in gietvloeren werkt namelijk met applicateurs die verstand hebben van zaken en precies weten wat ze doen.

beton gietvloer in de woonkamer

Ook over een tegelvloer?

Als je in de woonkamer, slaapkamer, keuken of badkamer een betegelde vloer hebt, is het ook mogelijk om een gietvloer aan te brengen. Met een gietvloer kan je de keuken of badkamer voorzien van een goede vochtwerende en vuilafstotende laag. Losliggende tegels worden verwijderd en de naden worden secuur gedicht. Daarna worden de tegels geschuurd om een primer of de gietvloer goed te laten hechten. Ook kan er nog een egalisatie laag aangebracht worden zodat er een vlak oppervlak ontstaat waar de applicateur de gietvloer op aanbrengt.

gietvloer in de badkamer. Zowel de vloer als wand

Hopelijk heeft u een beter idee over welke vloeren u een gietvloer kan gieten.
Neem gerust contact met ons op als je nog meer over dit onderwerp wilt weten, we helpen je graag verder!