Je bent er waarschijnlijk al tegenaan gelopen. Voor de cementgebonden gietvloer zijn veel benamingen, zoals woonbeton en beton ciré. Hierdoor kan het vinden van de juiste soort gietvloer een ingewikkelde zoektocht zijn. Wij helderen graag wat punten voor je op.
Laten we als eerst vooropstellen dat de verzamelnaam 'cementgebonden gietvloer' het beste werkt. Dit is namelijk een gietvloer met een structuur en reliëf. Dit maakt de vloer wat robuuster, levendiger en natuurlijker in de look & feel. Door de jaren heen zijn er diverse kwaliteiten op de markt gekomen. De 'epoxy-gebonden' versie is dé beste kwaliteit gietvloer dat op de huidige markt verkrijgbaar is.
We snappen dat we het hier weer een tikkeltje ingewikkelder mee maken, maar deze toevoeging is essentieel. Epoxy is namelijk een harde bouwhars. Hierdoor is de cementgebonden gietvloer (laten we hem vooral zo blijven noemen) waterdicht en enorm hard. Dat laatste is handig voor als je eens een steentje onder je schoen hebt of je schuift met wat scherps over de vloer heen, je krijgt dan namelijk geen krassen*.
Wij hebben cementgebonden gietvloer in diverse kleuren en nuances, maar die vallen allemaal uiteen in twee hoofdvormen: mét (Milestone) en zonder (Minimal) Quartz (da’s Engels voor kwarts).
Als we de Milestone gietvloer mét Quartz aanbrengen doen we dat al pleisterend, waardoor je de beweging van de vakman blijft zien in het eindresultaat. De Quartz zorgt voor een gemêleerde uitstraling en een heel natuurlijk effect. Je ziet de ambacht.
Bij de Minimal gietvloer is juist alle Quartz eruit gefilterd. Daardoor zijn deze vloeren qua kleur en uitstraling zeer uniform, egaal en strak, met een geheel effen kleur. Toch blijf je de ambachtelijke structuur en reliëf van het cementgebonden concept zien.
Met Quartz voor een gemêleerd effect.
Zonder Quartz voor een effen effect.
Minimal of Milestone, het aanbrengen van een cementgebonden gietvloer neemt vijf werkdagen in beslag. Dat komt doordat we vijf lagen aanbrengen, die stuk voor stuk de tijd moeten krijgen om te drogen en uit te harden.
Eigenschappen van een Milestone of Minimal.
Het is zeker beton! Een cementgebonden gietvloer blijft dan ook in het bijpassende kleurengamma: grijs. Maar daarbinnen zijn veel kleurnuances mogelijk.
Wij hebben in totaal 20 kleuren cementgebonden gietvloeren in ons assortiment, met ook meer organische tinten. Als je in onze showroom komt (maak hiervoor een afspraak) laten we je graag alle verschillende kleuren en mogelijkheden zien. Je kunt ook rustig een paar kleurstalen meenemen om te kijken welke kleur matcht met jouw interieur.
Zoals je ziet, hebben wij twee soorten gietvloeren in ons assortiment: de hier beschreven cementgebonden gietvloeren en de polyurethaan gietvloeren. Wanneer kies je voor epoxycement en wanneer voor polyurethaan?
Het voordeel van cementgebonden vloeren is dat het oppervlak harder is dan een PU gietvloer. Het is steenhard beton en bestand tegen intensief gebruik. Daar staat tegenover dat polyurethaan weer iets elastischer is. Met name in nieuwbouwwoningen, waar betonnen ondervloeren de eerste jaren nog behoorlijk heftig kunnen bewegen, brengen cementgebonden vloeren risico’s op scheuren en barsten met zich mee. Dat kun je zien als charmant en authentiek, maar als je het oorspronkelijke aspect wilt bewaren, kies je bij nieuwbouw liever voor polyurethaan gietvloer.
Bij renovatie van oudere panden speelt dit probleem overigens niet. Een ander voordeel van polyurethaan is dat we deze vloeren kunnen maken in vrijwel elke RAL-kleur. Dus als je een rode, gele of zwarte vloer wilt, dan kan dat.
Goed nieuws: dat maakt eigenlijk weinig uit, zolang het maar stevig is. We kunnen zowel cementgebonden gietvloeren als PU gietvloeren leggen over zandcement dekvloeren, anhydriet dekvloeren en tegels. De hechting en duurzaamheid hangen af van ons vakmanschap en de keuze van de juiste materialen en technieken. Gezien onze ruim 35 jaar ervaring is jouw keuze voor Solo Gietvloeren een keuze voor een onbezorgd proces en een blijvend mooi resultaat.
Zeker, onze cementgebonden gietvloer kan, net als onze PU gietvloer, worden geïnstalleerd op vloerverwarming. Door de geringe dikte van slechts 2 tot 4 millimeter zorgen deze gietvloeren voor een optimaal rendement van de vloerverwarming.
Onze cementgebonden gietvloer heeft een totale dikte van 2 millimeter, op voorwaarde dat het wordt aangebracht op een geschikte ondergrond waar we direct op kunnen werken. Het is echter belangrijk op te merken dat de dikte per project kan variëren. Daarom is het raadzaam om de specifieke situatie met ons te bespreken, zodat we een op maat gemaakt advies kunnen geven.
In sommige gevallen, zoals bij het infrezen van vloerverwarming, is het noodzakelijk om eerst een egaline laag van 8 millimeter dik aan te brengen voordat de gietvloer zelf geïnstalleerd kan worden. Het is dus altijd raadzaam om de details van het project met ons te delen, zodat we de meest geschikte aanpak kunnen bepalen.
Het aanleggen van een cementgebonden vloer neemt in totaal 5 dagen in beslag. Dit komt doordat er vijf afzonderlijke lagen worden aangebracht, die elk de tijd moeten krijgen om te uitharden. Bovendien ligt de vierkante meter prijs van een cementgebonden gietvloer hoger dan die van onze PU vloer, met een variatie tussen €90 en €145 per vierkante meter.
De investering resulteert echter in een krasvaste en duurzame vloer, die gedurende een mensenleven lang plezier en functionaliteit biedt.