Plinten: wat zijn de trends en hoe kies je de juiste?

Eindelijk heb je dé perfecte gietvloer gevonden voor je woonkamer, keuken, slaapkamer of badkamer. Een vloer die aansluit bij de sfeer en woonwensen die je voor ogen hebt. Nu nog de plinten. Plinten zijn lijsten die op vloerhoogte aan de wand worden bevestigd, zodat er een mooie overgang tussen vloer en wand wordt gevormd. Ze beschermen je wand bovendien tegen beschadigingen. Daarnaast zorgen ze ervoor dat vloer en wand er netjes afgewerkt uitzien. Maar hoe kies je nu de juiste plinten bij een gietvloer? Plinten zijn er namelijk in ontelbaar veel verschillende soorten en maten. In dit artikel nemen we je mee langs de belangrijkste trends en geven we tips over het vinden van de meest geschikte plint.

De belangrijkste trends op het gebied van plinten

Het is heerlijk om wooninspiratie op te doen voor je nieuwe huis of interieur. Over vloeren wordt lang nagedacht, aangezien het meer permanent is dan dat ene leuke bijzettafeltje. Een vloer bepaalt je gehele interieur, dus vanzelfsprekend wil je dat dit compleet aansluit bij jouw stijl. De plinten mogen daar niet bij achterblijven. Net als op het gebied van vloeren, zijn er ook qua plinten verschillende trends te onderscheiden. Zo zijn er plinten voor een moderne woning, een landelijke woning, een meer industrieel interieur en alles ertussenin. Wij lichten 4 belangrijke trends toe:

1. De klassieke MDF plint

Veel plinten in woonkamerhal of slaapkamer zijn gemaakt van MDF. Het grote voordeel van MDF plinten is namelijk dat ze in ontzettend veel verschillende vormen en stijlen te verkrijgen zijn. Van heel sierlijk en klassiek tot landelijk of modern. Voor de kinderkamer zijn er zelfs plinten in vrolijke kleuren en designs. Bovendien zijn MDF plinten erg duurzaam en stootvast. Mits ze zijn voorzien van een goede laklaag. MDF bestaat namelijk uit houtvezels die samen met kunsthars tot een robuuste plaat geperst worden. Wanneer deze plaat een goede beschermende laklaag krijgt, dan gaat deze jarenlang mee.

MDF plinten

2. Een aluminium of RVS plint

Een andere trend die mooi past bij een strakke moderne gietvloer en inrichting, is die van de aluminium of RVS plinten. Deze plinten ogen strak, modern en industrieel en zijn makkelijk in onderhoud. Je kunt kiezen voor geborstelde of geslepen RVS plinten en ook de aluminium plinten zijn er in verschillende uitvoeringen, zoals geborsteld, gelakt of gezandstraald. Voor het eenvoudig wegwerken van kabels en snoeren zijn holle aluminium plinten zeer geschikt.

Aluminium plinten

3. Een hoge plint

De gemiddelde hoogte van een plint is zo’n 9 à 12 centimeter. Hoge plinten zijn echter weer helemaal terug van weggeweest! Deze kunnen wel 20 centimeter hoog zijn en geven een ruimte een chique uitstraling. Daarbij is het wel belangrijk dat je de hoogte van de plint afstemt op de hoogte van je muur. Zo hebben nieuwbouwwoningen tegenwoordig vaak hogere muren. De hoogte van plinten bij nieuwbouw kan daarom gerust wat groter zijn dan de hoogte van plinten in een authentieke jaren ’30 woning. Vaak wordt gekozen voor eenzelfde kleur als de muur. Dit kunnen strakke plinten zijn, maar ook authentieke kraal- of monumentplinten. Daarmee zijn deze hoge lijsten toepasbaar in veel interieurstijlen. Daarnaast staan hoge plinten erg goed bij gegoten vloeren. Het subtiele accent van de plint in combinatie met een strakke of betonnen gietvloer geeft de ruimte meer cachet.

gietvloer met hoge houten plinten

4. Een ingewerkte plint

Wil je graag dat de plint niet tegen je muur komt, maar erin wegvalt? Dan is een ingewerkte plint de oplossing. In het stucwerk van de muur wordt een uitsparing gemaakt waar de plint in wegvalt. Als je de plint vervolgens ook nog in dezelfde kleur als de muur schildert, dan valt hij helemaal niet meer op. Tegelijkertijd profiteer je wel van de beschermende functie. Zo raakt je muur niet direct beschadigd wanneer er bijvoorbeeld tegenaan gestoten wordt.

 

Ingewerkte plint met gietvloer

Wel of geen plinten? – Gietvloer zonder plinten

Twijfel je of in jouw woning een plint wel de juiste uitstraling heeft? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om helemaal geen plinten te plaatsen. Geen plinten zijn namelijk de nieuwe plinten! Op die manier kun je de vloer en wand naadloos in elkaar over laten lopen voor een strakke, minimalistische en moderne look. Dit is goed uitvoerbaar bij gietvloeren, omdat deze tot aan de wand strak en naadloos worden gegoten. Uiteraard heeft een gietvloer zonder plinten ook nadelen, zoals versneld risico op beschadigingen in het stucwerk. Als de vloer goed is gegoten en het stucwerk strak is tot de laatste centimeter, dan is dit risico echter zeer beperkt.

Hoe kies je de juiste plint?

De juiste plint kiezen kan een lastige klus zijn, aangezien er veel soorten bestaan. De juiste stijl bepalen is de eerste stap, vervolgens bepaal je de gewenste hoogte en daarna de dikte van de plint. Afhankelijk van het soort vloer worden de plinten voor of na het plaatsen van de vloer gemonteerd. Bij een polyurethaan gietvloer is het mooi om eerst de plinten te plaatsen en vervolgens de vloer te gieten. Zo creëer je een naadloze aansluiting tussen vloer en plint. Wil je dat je plinten demontabel zijn, bijvoorbeeld voor het wegwerken van kabels, dan kan dit goed bij een betonnen gietvloer. Deze wordt namelijk 5 mm van de wand gegoten, waar vervolgens plinten overheen geplaatst worden.

 

Bron: Pinterest

Wil je meer weten over gietvloeren in combinatie met plinten? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!