Hoe onderhoud je een gietvloer? Wij zetten de do’s en don’ts op een rijtje

Steeds meer mensen kiezen voor een gietvloer in huis en dat is niet vreemd. Een gietvloer brengt leven, warmte en een luxe sfeer in je interieur. Bovendien is een gietvloer naadloos en vloeistofdicht. Sfeervol én praktisch dus! Maar zoals iedere vloer heeft ook een gietvloer onderhoud nodig. Gelukkig is dit niet ingewikkeld, zeker niet als je weet wat precies de do’s en don’ts zijn om je polyurethaan (PU) of betonnen gietvloer zo lang mogelijk mooi te houden.

Onderhoud gietvloer

Doen: gemorste vloeistoffen binnen 3 uur verwijderen

Al onze vloeren zijn vloeistofdichte gietvloeren. Een prettig idee, want een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Denk aan de jus d’orange die op zondagochtend per ongeluk over de ontbijttafel vliegt of een glas wijn dat sneuvelt tijdens een gezellig feestje. Met een gietvloer is dit geen enkel probleem. Wel raden wij je aan om gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 3  uur, te verwijderen. Dan weet je zeker dat de vloeistof geen kans krijgt om in de vloer te trekken. Verwijderen van gemorste vloeistoffen doe je het beste met een microvezeldoekje. Heb je een betonnen gietvloer? Dan moet je vanwege de structuur vaak iets harder boenen, maar ook deze gietvloer is vloeistofdicht.

Niet doen: een schuurmiddel of -spons gebruiken

Schoonmaken kun je zoals gezegd het beste doen met een microvezeldoek. Voor de onderhoud van een gietvloer is een vlakmop prima geschikt. Hierdoor kun je de vloer weer schoon krijgen. Heb je een wat meer hardnekkige vlek, bijvoorbeeld doordat een gemorste vloeistof langer dan 4 uur is blijven liggen? Ga dan vooral niet in de weer met een schuurmiddel en/of schuurspons. Hierdoor kunnen namelijk krassen ontstaan in de toplaag. Beter is het om gebruik te maken van de schoonmaakkit, die je standaard bij je Solo Gietvloer geleverd krijgt. Ook pennenstrepen, nagellak of verf kun je verwijderen met de bijgeleverde vlekkenspray uit de schoonmaakkit.

Doen: eens per week dweilen

Voor een schone en frisse gietvloer, is het aan te raden stof, zand en vuil regelmatig te verwijderen met een stofwisser, zachte bezem of stofzuiger met zachte borstel. Daarnaast is het voldoende om eenmaal per week de vloer te dweilen met een vlakmop. Voor een mooi schoon en streeploos resultaat gebruik je de bijgeleverde gietvloerreiniger. Ook andere allesreinigers kunnen prima gebruikt worden. Zorg er wel voor dat je een middel gebruikt dat geen overtollig zeepresidu achterlaat op je vloer. Een voorbeeld van een schoonmaakmiddel dat hieraan voldoet is St. Marc Allesreiniger. Wil je je PU gietvloer echt een boost geven? Gebruik dan iedere 6 maanden een speciale reiniger die goed ontvet, zodat je gietvloer weer helemaal vetvrij is. Voor de betonnen gietvloer raden we aan om eens in de 2 maanden een speciale wax toe te voegen aan het dweilwater. Dit zorgt ervoor dat de vloer vloeistofdicht blijft en lang meegaat.

Niet doen: rubber voorwerpen op de gietvloer gebruiken

Rubber kan weekmakers bevatten. Weekmakers worden gebruikt om kunststoffen flexibel te maken en komen geleidelijk vrij uit de materialen waarin ze verwerkt zijn. Voorbeelden van producten met weekmakers zijn deurmatten, rubber wieltjes, vinylbehang, fietsbanden, snoeren, opblaasbare voorwerpen en regenkleding. Deze weekmakers kunnen op een gietvloer gele vlekken achterlaten. Zorg er dus voor dat producten waarin weekmakers verwerkt zijn, niet rechtstreeks in contact komen met je vloer. Leg bijvoorbeeld een speciaal onderkleed onder je deurmat.

Doen: meubels voorzien van vloerbeschermers

Zware meubels of schuivende stoelen kunnen krassen of deuken veroorzaken op je gietvloer. Om dat te voorkomen kun je het beste speciale (vilten) vloerbeschermers onder je bankstel, kasten, stoel- en tafelpoten plaatsen. Ook fijn voor de buren, aangezien deze vloerbeschermers niet alleen je gietvloer mooi houden, maar ook geluiddempend zijn. Goede merken zijn ‘Scratch no More’ en ‘Floorfriendly’.

Heb je nog vragen naar aanleiding van onze do’s en don’ts of wil je advies op maat over het onderhoud van jouw gietvloer? Neem gerust contact met ons op. Onze deskundige medewerkers staan voor je klaar!