Gietvloeren zijn mogelijk in zowel nieuwbouw als in een te renoveren woning. . Echter weten we allemaal dat er bij verbouwing vaak meer komt kijken dan alleen het vervangen van de vloeren. 

De Verbouwing.

De trotse bewoners (Michiel en Caroline) en van deze gerenoveerde te Amsterdam kunnen daar volmondig over meepraten. Michiel: Toen wij de woning kochten wisten we dat er het een en ander aan moest gebeuren, dat we uiteindelijk zo rigoureus  de boel overhoop zouden trekken had ik me niet bedacht. Achteraf blijkt het een perfecte keuze. De woning was voorzien van een oude tegelvloer op de begane grond en de ruimte was voorzien van radiatoren welke fungeerde als hoofdverwarming.  De 1e en 2e verdieping waren voorzien van houten planken.  In eerste instantie besloten we om alleen de vloeren beneden te vervangen en de wanden te voorzien van een nieuwe fris kleurtje.

Echter bleek de tegelvloer in het zandcement te liggen en was onze wens hier vloerverwarming onder te verwerken. Alhoewel de gietvloer gemakkelijk over de tegels heen gelegd had kunnen worden hebben we besloten de tegels te verwijderen om vervolgens vloerverwarming te laten infrezen. Omdat de werkzaamheden vanaf dat moment al wat grondiger werden hebben we besloten ons ook te richten tot de 1e verdieping en 2e verdieping. Nadat de vloerverwarming was geïnstalleerd heeft Solo Gietvloeren de sleuven dichtgesmeerd en een egaline-laag aangebracht.

Snelle communicatie

Onze aannemer heeft de vloeren op de 1e en 2e verdieping voorzien van een Fermacell underlayment. Dit om een vormvaste ondergrond te creëren. Toen alle grove werkzaamheden waren verricht hebben wij de muren netjes glad laten stuccen, schilderwerk in orde gemaakt en plinten gemonteerd. Solo Gietvloeren heeft vervolgens de Solo Life PU Gietvloer aangebracht op onze begane grond en na een speciale Fermacell voorbewerking ook de gietvloeren op de 1e en 2e verdieping. Caroline: Omdat het renoveren van een woning met gietvloer niet altijd zonder slag of stoot gaat was het prettig om de juiste mensen om je heen te hebben. Als leek zijnde raak je soms het overzicht kwijt, door al het vakjargon en soms de snelheid waarmee situatie besproken en afgehandeld moeten worden is dit soms best spannend. Gelukkig waren alle partijen oprecht bereid om goed met elkaar te communiceren. Hierdoor konden wij ons weer richten op het kiezen van kleuren en het afstemmen van ons interieur.


Het kiezen van de juiste materialenKeuken gietvloeren

Alhoewel je tegenwoordig een hoop aan inspiratie op het internet en social media kan vinden blijft het lastig om keuzes te maken. Althans zo hebben wij het ervaren, aldus Caroline. Je kiest soms in een relatief korte periode producten en/of afwerkingen waarmee je toch weer 10 a 15 jaar vooruit wilt. Pinterest heeft mij enorm geholpen. Door gebruik te maken van de juiste zoekwoorden kon ik veel interieurs vinden met gietvloeren. Ik vond het erg lastig, ga ik voor een strakke keuken, of wil ik een grove/stoere look. De keuze van de gietvloer heeft mij hierbij geholpen. Omdat ik een enorm fan ben van hout wilde ik dit terug laten komen en diverse accenten. Echter wilde ik de vloer mooi egaal en strak hebben, maar niet te.

De keuze viel daarom op een PU Gietvloer

We hebben daarom gekozen voor een strakke Polyurethaan Gietvloer, maar wel met een betonlook effect (Bij Solo is dit de Life). Dit maakte de vloer wat speelser. De keuken werd strak mat wit, maar met eiken houten frontjes wat zorgt voor een warm effect. Hetzelfde hout hebben we terug laten komen in ons bankje voor in de erker. De kleur van de PU Gietvloer in onze renoveren woning is een warme grijstint. Hierdoor is het contrast met het eiken hout niet te groot.


DSC_0085

Voor de eettafel had ik een tijdje iets op het hoog. We wilde graag een grote eettafel waar we met zijn alle aan kunnen zitten. Het blad van de eettafel is gemaakt van hetzelfde eikenhout, eveneens als de planken aan de wand. Het onderstel is gemaakt van staal en is vrij fors. Mede omdat de gietvloer een mooi naadloos en strak uiterlijk knalt de tafel er werkelijk waar uit.


De Badkamer.

Zoals in veel oude Amsterdamse woningen was de badkamer voorzien van een oud tegeltje. Desondanks dat hij weer bijna ‘retro’ was hebben we ervoor gekozen de tegels te verwijderen en de wanden te laten herstellen. Solo Gietvloeren heeft hier uiteindelijk de Solo Wall op aangebracht. Omdat we op de vloer kozen voor een PU Gietvloer hebben we ervoor gekozen om de Solo Wall (welke ook een betonlook effect kent) alleen aan te brengen in de natte cel en de lange wand van onze badkamer. De rest van de wanden zijn netjes glad gestucced en voorzien van een afneembare muurverf. Zo houden we het effect in de badkamer ruimtelijk en niet te zwaar. Het Eikenhout komt weer terug in ons wasmeubel wat zorgt voor een bepaalde eenheid in details van de woning, deze combinatie zijn we erg blij mee!
schermafbeelding-2016-12-07-om-14-02-45


DSC_0080De plinten hebben we vooraf laten aanbrengen, zoals ons duidelijk uitgelegd lopen we hierdoor het risico dat we ze niet meer eenvoudig kunnen vervangen.
Echter hebben de vloerleggers er zo strak tegenaan gewerkt dat het dit helemaal waard is voor ons! We hebben overigens gekozen voor een plint van ca. 12 cm hoog. Dit vonden wij heel fraai in combinatie met de strakke vloer en past overigens perfect bij de stijl van het huis.

 

Neem contact met ons op als je meer wilt weten.