Naast de PU gietvloer en de cementgebonden gietvloer is de houten vloer weer enorm in opkomst. Denk bijvoorbeeld aan dé trend van dit moment: een houten visgraatvloer. Een mooie vloer met luxe uitstraling, die zich bovendien perfect laat combineren met een gietvloer. Zo heb je het beste van twee werelden. Een houten vloer is namelijk niet altijd even praktisch als het gaat om de combinatie met vloerverwarming of vlekgevoeligheid. Een combinatie met een gietvloer is dan de ideale oplossing!
Wij krijgen veel klanten over de vloer die een gedeelte van hun woning in hout willen laten uitvoeren, maar niet weten hoe ze dit het beste kunnen combineren met een strakke gietvloer. Niet vreemd natuurlijk, want het zijn twee totaal verschillende vloeren. Toch kan een houten vloer in combinatie met een gietvloer een geweldig mooi effect geven. Omdat een gietvloer eenvoudig schoon te houden is en bovendien beter bestand is tegen vocht en vloeistoffen, kiezen veel mensen voor een gietvloer in de keuken en/of het eetgedeelte van de woning. Deze vloer laat men vervolgens aansluiten op een houten vloer in de woonkamer.
Een ander belangrijk verschil tussen een houten vloer en een PU gietvloer is, dat een houten vloer door vocht en warmte kan gaan ‘werken’. Het is daarom belangrijk om de gietvloer en de parketvloer niet direct op elkaar aan te laten sluiten. Een RVS scheidingsprofiel biedt uitkomst. Door het plaatsen van een dergelijk profiel wordt een paar millimeter ruimte vrijgehouden voor de houten vloer om uit te zetten, zonder dat er schade ontstaat aan één van beide vloeren. Daarnaast is een gietvloer natuurlijk een stuk dunner dan een houten vloer. Waar de gemiddelde gietvloer vaak maar 3 à 4 millimeter is, moet je bij een parketvloer al snel rekenen op zo’n 18 à 22 milimeter. Het realiseren van een naadloze overgang tussen de gietvloer en houten vloer vereist daarom enige expertise. Een egale ondervloer creëren op de juiste hoogte is daarbij essentieel. Afhankelijk van de bouwsituatie zijn hiervoor verschillende oplossingen.
Egalisatie van de ondervloer
Om te zorgen dat beide vloeren strak op elkaar aansluiten, moeten er voorbereidingen worden getroffen in de ondergrond. Bij projectmatige nieuwbouw levert de aannemer vaak de dekvloer op met een vast peil. Hiermee bedoelen we dat de dekvloer overal even hoog wordt. De ervaring leert ons dat de bouwende partij vaak geen rekening kan of wil houden met het uitsparen of creëren van diverse hoogtes. In dat geval zul je zelf de ondervloer moeten (laten) egaliseren voor een gladde vloer overgang. Met egaline kun je dekvloeren uitvlakken of ophogen. Bij een parketvloer van 22 millimeter bijvoorbeeld, adviseren wij om de dekvloer waar de gietvloer straks opkomt te verhogen met zo’n 18 à 19 milimeter egaline. Zodra de vloer geëgaliseerd is, kun je de houten vloer tegen de egaline aanleggen. Vergeet niet om ook hier een scheidingsprofiel te gebruiken. Vervolgens kunnen wij de gietvloer strak tegen het scheidingsprofiel aangieten. In de onderstaande tekening zie je hoe dit in zijn werk gaat.
In de private bouwsector heb je als consument vaak alle invloed op detailafwerkingen. Je kunt de aannemer dan opdracht geven om rekening te houden met het peil van de dekvloer. Geef in dat geval nauwkeurig op de bouwtekening aan waar de grenslijn tussen de houten vloer en de gietvloer komt. De aannemer kan dan rekening houden met de verschillende hoogtes. De dekvloer waar je straks je houten vloer van zo’n 22 millimeter op gaat leggen, laat je 19 millimeter lager storten dan het deel van de vloer waar de gietvloer op komt. Zorg er wel voor dat de opstap tijdens de bouw goed beschermd wordt, zodat deze niet kapot wordt gelopen. Zie onderstaande afbeelding voor een grafische weergave van de detailafwerking en doorsnede.
Benieuwd naar de mogelijkheden?