de PU gietvloer Versus de cementgebonden gietvloer


pu gietvloer vs cementgebonden gietvloer

De kunststof gietvloer versus de cementgebonden gietvloer


Een gietvloer in je huis kan zowel een strakke, moderne sfeer geven als een industriële en robuuste look. Welke sfeer er wordt gecreëerd is mede afhankelijk van het soort gietvloer. Gietvloeren zijn namelijk te onderscheiden in twee verschillende soorten: de PU gietvloer en de cementgebonden gietvloer. Beide vloeren hebben elk een geheel eigen uitstraling en unieke eigenschappen en kwaliteiten. Wat is het verschil tussen een PU gietvloer en een cementgebonden gietvloer?

De eigenschappen van een PU gietvloer


De PU gietvloer wordt gemaakt op basis van polyurethaan. Polyurethaan, ook wel PU genoemd, is een kunststofsoort die na droging zowel sterk en slijtvast, als elastisch is. Hierdoor is het materiaal geschikt voor veel verschillende toepassingen, waaronder vloeren. De elastische eigenschappen zorgen ervoor dat een PU gietvloer scheuroverbruggend is. Dit maakt hem zeer geschikt voor onder andere nieuwbouw dekvloeren. En dankzij de kras- en slijtbestendigheid kan deze vloer wel tegen een stootje. Wist je trouwens dat een vloer van polyurethaan waterdicht is? Hierdoor is hij minder vlekgevoelig en is een gietvloer in keuken of badkamer een goede optie. Bovendien is PU bestand tegen uv-straling en kleurvast, waardoor deze vloeren jarenlang mooi blijven.

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN VAN ONZE GIETVLOEREN IN JE INTERIEUR?

Ontdek de mogelijkheden!

DE CEMENTGEBONDEN GIETVLOER; AFWERKINGEN EN KLEUREN


De cementgebonden gietvloer bestaat uit vijf verschillende lagen. Net als bij de polyurethaan gietvloer wordt de eerste laag gevormd door een primer. Deze kunststoflaag is geschikt voor vrijwel elke ondergrond en zorgt voor een uitstekende hechting van de vloer. Bovendien helpt het de kans op scheuren te verminderen. Het is echter belangrijk om te weten dat een cementgebonden gietvloer niet elastisch is zoals een PU gietvloer. Hierdoor kunnen er mogelijk kleine krimpscheurtjes ontstaan. Dit wordt vaak echter niet als een probleem beschouwd, omdat het goed past bij de robuuste uitstraling van de vloer. Mocht reparatie nodig zijn, dan is dit goed mogelijk.


De cementgebonden vloer wordt vervolgens afgewerkt met twee solide cementgebonden lagen, die zorgen voor een robuuste uitstraling en een natuurlijk gevoel. Door het polijsten van de vloer wordt de textuur mooi zichtbaar en wordt de vloer vlak en strak. Tot slot wordt de vloer geïmpregneerd en afgelakt met een polyurethaan coating. Hierdoor is de cementgebonden gietvloer, zoals eerder vermeld, bestand tegen vloeistoffen en niet gevoelig voor vlekken.

Onderhoud en reperatie


Al onze gietvloeren worden afgelakt met een PU-topcoat. Deze topcoat zorgt ervoor dat de vloer kras- en slijtbestendig en onderhoudsvriendelijk is. Stof, vuil en zand zijn dankzij de toplaag eenvoudig te verwijderen met een stofwisser, zachte bezem of stofzuiger met zachte borstel. Vlekken verwijder je simpelweg met een microvezeldoekje of vlakmop. Natuurlijk wordt er in een woning geleefd en is een krasje of beschadiging nooit helemaal te vermijden. Daarom kan de vloer eenvoudig hersteld worden door middel van een plaatselijke reparatie of het opnieuw lakken van de vloer. Wij adviseren klanten om de vloer eens in de acht à tien jaar opnieuw te laten lakken. Wanneer dit goed wordt bijgehouden, gaat een gietvloer een mensenleven lang mee.


Thuis alvast genieten?


Doe vloerinspiratie op
met ons gratis magazine!