Het verschil tussen een gietvloer en betonvloer

Een gietvloer wordt vaak verward met een betonvloer. Veel mensen denken dat deze producten dezelfde eigenschappen en uitstraling hebben, maar er zitten wel degelijk verschillen tussen de gietvloeren. In deze blog gaan we in op het verschil tussen een betonvloer en gietvloer.

gietvloer

Verschil in materialen

Een betonvloer is een cementgebonden gietvloer met een robuuste look en een naadloos karakter. De betonvloer bestaat uit Franse mineralen die ervoor zorgen dat de gietvloer een heldere kleur heeft en een natuurlijke uitstraling. Bij heftige werking vanuit de ondervloer kan de betonvloer scheurtjes vertonen. Eigenlijk ook wel een beetje de charme van het product. De vloer leeft wat meer dus mag ook wel enige werking tonen.

Een gietvloer daarentegen is een kunststof gietvloer, wat inhoudt dat het een elastisch product is dat niet kan scheuren. Binnen de PU Gietvloer zijn er nog eindeloos veel kleur en structuur mogelijkheden. Het grootste verschil tussen een betonvloer en gietvloer zit hem al gelijk in het materiaal.

Voor zowel de gietvloer als betonvloer geldt dat beide vloeren maar 3 tot 4 mm dik zijn en daardoor alle twee een optimaal rendement hebben met vloerverwarming. De gietvloer en betonvloer kunnen op vrijwel iedere ondergrond aangebracht worden, van zandcement of anhydriet dekvloer tot hout of tegels. Afhankelijk van het soort gietvloer wat je kiest zal de ondergrond voorbewerkt worden voor een optimale hechting.

Verschil in kleuren 

De betonvloer is gemaakt van Franse mineralen. Onze kleurenassortiment bestaat uit 15 verschillende kleuren, waarvan een aantal beton- en aardetinten. De structuur van de betonvloer is niet zelf te bepalen aangezien het een hand gesmeerd product is.

Bij een gietvloer daarentegen zijn er eindeloos veel kleur mogelijkheden mogelijk. Daarnaast is de structuur van de vloer ook helemaal zelf te bepalen. Ga je voor een egale kleur of juist voor het betonlook effect. Het betonlook effect wordt gecreëerd door de mix van twee kleuren waardoor er een levend effect in de vloer ontstaat. De heftigheid van de vegen is zelf te bepalen, dit kan in een rustige, medium of drukke structuur. Een egale kleur is juist weer een basis om de rest van de inrichting tot zijn recht te laten komen. Hierin hebben wij een kleuren assortiment van in totaal 60 kleuren, maar in principe kunnen wij van RAL, Sikkens en NCS alle kleuren maken.

Het aanbrengen van een gietvloer of betonvloer

Aangezien we te maken hebben met verschillende materialen werkt het proces van aanbrengen ook verschillend. Voor zowel de betonvloer als gietvloer geldt dat het aanbrengen in totaal 5 dagen in beslag neemt.

Bij de betonvloer kunnen na het schuren en voorbereiden van de ondervloer de twee harde onderlagen worden aangebracht. Daarop volgend wordt de eerste en tweede kleurlaag aangebracht. Tussen de twee kleurlagen zit een verschil in kleur. De blend van deze twee kleuren zorgt voor het levendige effect van de betonvloer. Na een dag uitharding wordt de betonvloer gepolijst. Het polijsten zorgt ervoor dat de structuur van de vloer zichtbaar wordt maar wel een vlak een strak gevoel geeft. De betonvloer wordt vervolgens tweemaal voorzien van een waxlaag. Deze wax beschermt de vloer tegen vlekken en zorgt voor een onderhoudsvriendelijk karakter.

Bij een gietvloer wordt de dekvloer geschuurd en wordt er een primer aangebracht voor een optimale hechting. De volgende laag is een schraplaag die er voor zorgt dat oneffenheden uit de ondervloer nog worden weggewerkt. De derde laag is de kleurlaag. Waneer er voor het betonlook effect wordt gekozen kan je zelf bepalen hoe druk de vegen mogen worden. De laatste laag is een matte topcoat, die de vloer beschermt tegen krasjes.

Na 24 uur zijn beide vloeren op sokken beloopbaar. De betonvloer mag naar 5 dagen belast worden en de gietvloer mag naar 48 uur al licht belast worden.

betonvloer

Verschil tussen een gietvloer en betonvloer in prijs

Prijs technisch zit er ook enig verschil tussen de gietvloer of betonvloer. De prijs van een betonvloer varieert tussen de € 90,- en € 110,- per vierkante meter.  Hierbij gaan wij uit van een vloeroppervlak tussen de 80 en 140 vierkante meter. Voor een gietvloer ligt dit tussen de € 75,- en € 90- per vierkante meter.

De exacte prijs is afhankelijk van de soort ondergrond en de conditie daarvan, het benodigde materiaal en de reis- en eventuele verblijfkosten. Vraag daarom altijd een offerte aan om een betere indicatie te krijgen.

Toch nog twijfel of de gietvloer of betonvloer het beste bij je past? Neem gerust contact op met onze showroom en bekijk onze reviews. Wij denken graag met je mee!