Gietvloer vlekken verwijderen; 5 schoonmaaktips!

Als je een (polyurethaan) gietvloer hebt, dan wil je die natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Gelukkig zijn gietvloeren makkelijk te onderhouden en kunnen ze wel tegen een stootje. Toch zit een ongelukje in een klein hoekje. Een glas wijn dat omvalt, gemorste koffie of modderige schoenen, kunnen lelijke vlekken geven. Zonde natuurlijk. Daarom geven wij 5 tips om vlekken doeltreffend te verwijderen, zodat je zo lang mogelijk van jouw gietvloer kunt genieten.

1. Gietvloer vlekken: verwijder de ergste vuilresten met de stofzuiger

De ergste en grootste vuilresten verwijder je eenvoudig met een stofzuiger met zachte borstel van je gietvloer. Wacht hier niet te lang mee, zodat het vuil niet de kans krijgt om de vloer te beschadigen. Voor kleinere stof- en vuildeeltjes is de Swiffer ideaal. De antistatische microvezeldoekjes trekken de kleinste deeltjes aan en beschadigen de vloer niet.

Gietvloer vlekken

2. Gietvloer vlekken meteen verwijderen met een vochtige doek

Dankzij de zeer onderhoudsvriendelijke topcoat zijn de Solo Life en Solo One gietvloeren water- en vloeistofdicht. Hierdoor is de PU gietvloer vochtig te reinigen met een schone microvezeldoek, dweil of vlakmop. Voor de meeste vlekken geldt dat alleen water voldoende is om de gietvloer weer schoon te krijgen. Het gebruik van schoonmaakmiddelen is dus niet direct noodzakelijk. Wel zijn er een aantal vlekken op de gietvloer die je zo snel mogelijk moet verwijderen, omdat de toplaag anders kan verkleuren. Dit zijn bijvoorbeeld koffie-, thee- of rode wijnvlekken. Merk je de vlek te laat op en is deze al ingedroogd? Dan is het gebruik van een speciale vloerreiniger aan te raden. Voor grotere ruimtes kan een schrobmachine uitkomst bieden.

3. Gietvloer schoonmaken: gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen

Als je een grote lelijke vlek op je mooie strakke gietvloer ziet, dan is je eerste reactie misschien om het meeste sterke schoonmaakmiddel uit de kast te trekken en flink te gaan boenen. Heel begrijpelijk, maar doe dit niet. De kans is groot dat je het hiermee alleen maar erger maakt. Gietvloer schoonmaken? Gebruik liever een neutrale en vuil oplossende vloerreiniger, zoals de Neutrale Vloerreiniger Plus (NVP) of de IVR 2000 van CRS Nederland. Voor hardnekkige vlekken doe je wat IVR 2000 rechtstreeks op een doekje en wrijf je daarmee voorzichtig over de vlek. Dankzij de loswekende functie, kun je de vervuiling vervolgens rustig wegvegen. Gebruik hiervoor altijd een zachte doek of spons en geen middelen met een schurende werking. Doe daarna de vloer direct af met schoon water.

4. Gietvloer reinigen: zwarte strepen of vlekken op de vloer verwijderen

Schoenen met donkere rubberen zolen of andere rubberen voorwerpen kunnen wel eens strepen of vlekken op je gietvloer achterlaten. Gebeurt dit toch en wil je de gietvloer vlekken verwijderen? Dan geldt ook hierbij: hoe sneller je de vlekken verwijdert, hoe gemakkelijker dit gaat. De meeste zwarte strepen veeg je al eenvoudig weg met een droge doek. Zit de streep wat langer? Dan kan je het vaak gemakkelijk verwijderen met de voorgeschreven onderhoudsmidddelen.

gietvloer onderhouden en schoonmaken

5. Onderhoud gietvloer op lange termijn

Een gietvloer is een duurzame vloerafwerking waar je jarenlang plezier van hebt en met goed dagelijks onderhoud houd je hem zo lang mogelijk mooi en schoon. Zijn er na verloop van tijd toch wat vlekjes en vervuiling ontstaan, die vragen om een grotere schoonmaak? Dan is het aan te raden om een intensieve reiniging uit te laten voeren door een erkend bedrijf. Zij maken je gietvloer op een zachte, maar intensieve manier grondig schoon, zodat je vloer er weer als nieuw uitziet.

Heb je vragen over het schoonmaken van jouw gietvloer of wil je meer informatie over het laten uitvoeren van een grondige schoonmaakbehandeling? Neem dan gerust contact met ons op. Onze medewerkers kunnen je voorzien van passend schoonmaakadvies.