Gietvloer schoonmaken met deze 5 tips

Wanneer een gietvloer is aangebracht en je eindelijk kan genieten van het eindresultaat is de volgende vraag; hoe onderhoud je een gietvloer? Een gietvloer zorgt voor een naadloos geheel en is ook nog eens een vloeistofdicht product. Maar zoals iedere vloer heeft ook een gietvloer onderhoud nodig. In deze blog geven we een aantal tips voor het schoonmaken van de gietvloer en om de vloer zo goed mogelijk te onderhouden.

gietvloer schoonmaken

1. Gietvloer schoonmaken

De ergste en grootste vuilresten op een gietvloer zijn te verwijderen met de stofzuiger. Wij adviseren om de stofzuiger te voorzien van een zachte parketborstel. Kleinere vuilresten zoals stof, zijn te verwijderen met een Swiffer. De Swiffer is verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen, ons advies is een antistatische microvezeldoek te gebruiken.

Na het aanbrengen van de gietvloer mag deze pas na 5 dagen belast worden met water. Het gebruik van een schone dweil met alleen water is in principe voldoende om de gietvloer schoon te maken. Een schoonmaakmiddel is dus niet direct noodzakelijk. Wanneer je de gietvloer wel wil schoonmaken met een reinigingsmiddel raden wij het gebruik van bijgeleverde schoonmaakmiddelen aan. Bij de oplevering van de Solo Gietvloer ontvangt u twee schoonmaakmiddelen. De type schoonmaakmiddelen wisselen per vloer. Zo heeft de PU gietvloer andere schoonmaakmiddelen nodig dan de Betonfloor.

Voor beide vloeren geldt wel om niet te veel schoonmaakmiddel aan te brengen, dit zorgt namelijk voor een vettige laag op de vloer. Zorg er daarnaast voor dat tijdens het reinigen van de gietvloer de vloer niet te nat wordt en voorkom plasvorming. Het beste kan je de gietvloer reinigen met een microvezel vlakmop. Gebruik daarnaast voor het schoonmaken van de gietvloer absoluut geen schuurspons of schuurmiddel. Door de schurende werking laat dit namelijk een matte plek achter.

2. PU Gietvloer schoonmaken

Na de oplevering van de PU gietvloer adviseren wij de eerste malen de gietvloer schoon te maken met de PU Cleaner. Hierdoor wordt de vloer goed ontvet en wordt hij des te vriendelijker in onderhoud. Daarnaast is de PU cleaner geschikt voor dagelijks gebruik. Het andere schoonmaakmiddel wat wordt bijgeleverd is de Basis reiniger R. Gebruik dit schoonmaakmiddel eens in de twee maanden om de gietvloer schoon te maken. Hierdoor wordt de hardnekkige vuillaag verwijderd, waardoor de gietvloer op zijn mooist blijft. Wanneer er hardnekkige vlekken op de gietvloer zitten kun je Basis reiniger R puur op de vlek aanbrengen en rustig wegvegen. Spoel daarna wel goed na met water.

3. Cement gebonden gietvloer reinigen

De Solo Betonfloor is een cementgebonden gietvloer. Net zoals bij de PU Gietvloer krijg je hierbij de PU Cleaner geleverd die geschikt is voor dagelijks gebruik. Daarnaast wordt er ook de PU Protect Mat bijgeleverd. Wanneer er beschadigingen in de vloer ontstaan kan het product namelijk lek of poreus raken. In aanraking met vocht kunnen hierdoor vlekken ontstaan. Wanneer de gietvloer maandelijks gereinigd wordt met de ‘PU Protect Mat’ zorgt het schoonmaakmiddel ervoor dat het materiaal vloeistofdicht blijft. Daarnaast zorgt het ervoor dat vuil minder snel aanhecht, dat kleine krasjes weer langzaam herstellen en zo heeft Betonfloor een langere levensduur. Een gietvloer schoonmaken en onderhouden is dus belangrijk voor de levensduur.

gietvloer reinigen

4. Gietvloer onderhoud; voor de lange termijn

De Solo gietvloer is een duurzame vloerafwerking. Echter is alles aan slijtage onderhevig. Na verloop van tijd kunnen er plekjes en vervuilingen op de Solo gietvloer ontstaan. Wanneer dit het geval is adviseren wij een grondige schoonmaakbehandeling welke wordt uitgevoerd door een erkend bedrijf.

5. Do’s en dont’s voor het onderhouden van een gietvloer

Voor het onderhoud van een gietvloer is het naast het gebruik van goeie schoonmaakmiddelen ook belangrijk om met andere factoren rekening te houden. Zo dienen gemorste vloeistoffen binnen 3 uur verwijderd te worden. De gietvloer dient vrijgehouden te worden van rubbers met weekmakers. Weekmakers worden gebruikt om kunststoffen flexibel te maken en komen geleidelijk vrij uit de materialen waarin ze verwerkt zitten. Deze weekmakkers kunnen op een gietvloer gele vlekken achterlaten. Zorg er dus voor dat producten met weekmakkers niet rechtstreeks in contact komen met de gietvloer. Producten waarin weekmakkers verwerkt kunnen zitten zijn bijvoorbeeld deurmatten, kinderwagens, geluidsboxen en banden van fietsen. Daarnaast is het aan te raden om meubels zoals stoelen, tafels en andere schuivende objecten altijd te voorzien van vilt. De viltjes van van Scratchnomore of Floorfriendly zijn hiervoor geschikt. Let erop dat de viltjes tijdig vervangen worden. 

Heb je nog vragen over het schoonmaken van een gietvloer of wil je advies op maat over het onderhoud van jouw gietvloer? Neem gerust contact met ons op.