Gietvloer op hout, is dat mogelijk?

De Gietvloer is een specialistische discipline, je zult dan ook begrijpen dat de ondergrond van groot belang is voor een goed eindresultaat. Gelukkig is de Gietvloer toepasbaar op diverse soorten ondervloeren. Echter kent iedere ondervloer een eigen voorbewerking. De voorbereiding kun je natuurlijk met een gerust hart aan ons over laten, wel is het fijn om te weten wat er nodig is om een gietvloer te plaatsen en wat wij gaan doen ter voorbereidingen van de ondergrond. In dit item behandelen we de meest ‘ingewikkelde’ ondergrond, namelijk: Hout!

Over de meeste dekvloeren zoals zandcement, beton of anhydriet kun je vrijwel direct aan de slag. In tegenstelling daarvan is een houten ondervloer vrij ingewikkeld. Echter als de juiste voorbereidingen zijn getroffen kan er een prachtige gietvloer op aangebracht worden.

gietvloer over een houten vloer

Fermacell ondervloer

Bij houten ondervloeren wordt er vaak gelijk gedacht aan een traditionele houten balkenlaag. Hier overheen zitten vaak planken of soms ook wel schrootjes genoemd. Dit zijn vloeren waar je vaak door de kieren en de gaten dwars naar de onderliggende verdieping kijkt. Je snapt dat een gietvloer hierop aanbrengen niet mogelijk is. Daarom is het een vereiste om een nieuwe ondervloer aan te brengen. Een veel voorkomende ondervloer is een Fermacell, dit heeft ook onze voorkeur.

Een Fermacell ondervloer (ook wel in de aannemerij Estrich genoemd) heeft iets weg van een gipsplaat. Fermacell is een gipsvezel kartonnen plaat met daaronder vaak een onderlaag van een isolatie materiaal. Dit isolatie materiaal zorgt voor een goede thermische isolatie en zorgt ook voor een akoestische verbetering. Zo ben je vaak ineens van het gekraak van de oude onderliggende planken af. Fermacell vloeren worden als puzzelstukken in elkaar gelegd. De platen worden onderling met elkaar verbonden met schroeven en een bijgeleverde lijm. Dit zorgt ervoor dat de gehele ondervloer één vormvast geheel wordt.

De ondergrond voorbereiden

Als de ondervloer eenmaal ligt dan kunnen wij de vloer op de juiste wijze gaan voor behandelen. In eerste instantie brengen wij zoals altijd een primer aan voor een optimale hechting. Vervolgens gaan we de naden en schroefgaten vullen met een soort pasta. Afhankelijk het type gietvloer (de Solo Life/One of Solo Betonfloor) wordt er een speciale tussenlaag geplaatst. De tussenlagen zijn altijd van een dergelijk materiaal (een flexibele Polyurethaan of vezelversterkte egaline) en speciale laagdikte die ervoor zorgen dat de naden niet gaan doortekenen of zorgen voor scheurvorming in de uiteindelijke eindafwerking van de gietvloer. Omdat de tussenlagen kunnen verschillen in de laagdikte (wederom afhankelijk van de gekozen gietvloer) adviseren wij u om hier van te voren altijd rekening mee te houden. Nu de ondergrond goed is voorbereid kunnen we verder gaan met het aanbrengen van de door u gekozen gietvloer!

Gietvloer op hout, wij helpen u graag

Het Fermacell systeem is een favoriet van ons team. We ervaren dit systeem als een betrouwbare ondergrond met meerdere voordelen dan enkel en alleen het ‘gietvloer-klaar’ krijgen van een oude houten ondervloer. Echter zijn er meerdere mogelijkheden om een houten ondervloer ‘gietvloer-klaar’ te krijgen. Heeft u een andere ondergrond? Neemt u dan gerust contact op met onze showroom. We helpen je graag verder met de voorbereidingen! Neem gerust contact met ons op.