Gietvloer krassen verwijderen; 5 tips!

Gietvloeren staan bekend om hun strakke naadloze uiterlijk. In vergelijking met andere typen vloeren, is een gietvloer dan ook zeer onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Zeker als je kiest voor de hoogwaardige kwaliteit van Solo Gietvloeren. Toch is geen enkele vloer volledig krasbestendig, ook een gietvloer niet. Het goede nieuws is, dat er wel wat dingen zijn die je zelf kunt doen om je gietvloer mooi te houden. Met onze 5 tips kun je krassen tot een minimum beperken en – als ze toch zijn ontstaan – zo goed mogelijk verwijderen.

1. Krassen voorkomen met een beschermende toplaag

De beste bescherming tegen krassen, slijtage en beschadigingen op je gietvloer, is een goede beschermende toplaag. Dit is iets waar je absoluut niet op wilt bezuinigen als je een gietvloer gaat aanschaffen. Of je nu kiest voor een PU gietvloer of voor een betonnen gietvloer. De topcoat van onze Solo Life, One of Betonfloor vloeren bestaat uit een matte transparante beschermlaag met een satijnachtig feel en een strakke look. Deze laag beschermt niet alleen tegen beschadigingen, maar maakt de vloer tevens vuilafstotend en makkelijk te reinigen. Daarnaast is het raadzaam om de stoelen te voorzien van vilt. Dit zorgt ervoor dat het schuiven van stoelen weinig risico vormt.

2. Gietvloer onderhoud: poets oppervlakkige krassen en vuil weg

Stof, vuil en zand zijn de grootste veroorzakers van krassen op een gietvloer. Bovendien vallen kleine krasjes in de vloer extra op als deze vuil is. Vooral als je hebt gekozen voor een gietvloer in een egale kleur. Met bijvoorbeeld een betonnen gietvloer heb je hier minder snel last van. Maar gelukkig is dit met een eenvoudige schoonmaakroutine goed te verhelpen. Zorg om te beginnen voor een grote schoonloopmat bij de entree en trek schoenen binnenshuis zoveel mogelijk uit. Dit scheelt al een heleboel. Daarnaast zijn stof, vuil en zand en dus krassen op jouw gietvloer, dankzij de beschermende toplaag eenvoudig te verwijderen met een stofwisser, zachte bezem of stofzuiger met zachte borstel. Gietvloer vlekken verwijderen doe je simpelweg met een vochtig microvezeldoekje of een vlakmop.

gietvloer krassen verwijderen

3. Verwijder krassen met een grondige schrob behandeling

Zijn er na verloop van tijd toch lichte slijtageplekken of beschadigingen zichtbaar op de vloer? Dan is het tijd voor een grondige schrobbeurt met behulp van een boenmachine voorzien van een witte pad. Het is verstandig om een dergelijke intensieve reiniging van je gietvloer over te laten aan een erkend schoonmaakbedrijf. Zij weten precies op welke manier jouw vloer het beste behandeld kan worden, zonder de toplaag aan te tasten. Zo wordt de gietvloer op een zachte, maar intensieve manier grondig schoongemaakt, waardoor kleine krasjes en beschadigingen niet langer zichtbaar zijn.

4. Diepe krassen verwijderen? Laat de gietvloer plaatselijk repareren

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen en het goed schoonhouden van de vloer, kunnen scherpe voorwerpen of het verschuiven van zware meubels er op den duur toch voor zorgen dat diepere krassen in de gietvloer ontstaan die niet optisch weg te poetsen zijn, maar je wilt deze natuurlijk wel graag verwijderen. Afhankelijk van de beschadiging, kun je een gietvloer dan plaatselijk laten repareren. Een expert kan dit voor je beoordelen. De beschadigde plek wordt dan licht opgeschuurd en voorzien van een nieuwe laklaag.

Let op: ga nooit zelf aan de slag met schuurmiddelen, want het vergt behoorlijk wat kennis, ervaring en de juiste middelen om ervoor te zorgen dat het resultaat er weer strak en naadloos uitzien.

5. Grote krassen of beschadigingen? Vervang de toplaag volledig

Bij krassen of beschadigingen over een groter oppervlak, is het aan te raden om de volledige toplaag te vervangen. Dit gebeurt door de vloer te polijsten en te voorzien van een nieuwe topcoat. In uitzonderlijke gevallen kan na het polijsten blijken dat de beschadigingen ook in de onderlaag zijn doorgedrongen. Dan voldoet alleen een nieuwe toplaag helaas niet en zal er ook een nieuw gietvloermengsel aangebracht moeten worden. Maar bij normaal gebruik en onderhoud is het voldoende om ongeveer eens per tien jaar een nieuwe topcoat aan te laten brengen. Zo houd jij je polyurethaan of cementgebonden gietvloer mooi en krasvrij.

Heb je vragen over het onderhouden of laten repareren van jouw gietvloer? Of wil je meer weten over gietvloer krassen verwijderen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten voorzien je graag van persoonlijk advies.