Gietvloer, hoelang moet die drogen?

Een gietvloer is een vloer die in verschillende lagen met de hand wordt aangebracht en daarmee ook meerdere dagen in beslag neemt om aan te brengen. Elke laag wordt met de hand gesmeerd en moet daarna drogen voordat de volgende laag aangebracht kan worden. Bij de keuze voor een gietvloer is het belangrijk om te weten hoe het plaatsen in zijn werk gaat. Ook de vraag hoelang een gietvloer moet drogen, komt vaak aan de orde. Logisch, want daaromheen wil je een planning maken. We gaan je meenemen in het proces van het aanbrengen van een gietvloer. Daarbij zul je ontdekken hoelang een gietvloer moet drogen voor dat deze gebruikt kan worden.

De verschillende lagen van een gietvloer

Zoals net besproken wordt een gietvloer niet in één dag aangebracht en zijn we daarna klaar. Het aanbrengen van de gietvloer zelf neemt altijd vijf dagen in beslag. Maandag tot en met vrijdag kunnen we in het huis zijn om de gietvloer aan te brengen. Afhankelijk van eventuele voorbewerking, zoals egaliseren kunnen we een dag extra uittrekken. Wat gaan we dan precies in die vijf dagen doen:

De eerste dag gaan we de ondergrond inspecteren op eventuele scheurvorming. Vervolgens worden de scheurtjes opgevuld. Daarna gaan we de vloer schuren en stofzuigen. De volgende stap is het aanbrengen van een primer, die zorgt voor een optimale hechting van de gietvloer. Deze laag moet eerst drogen voordat de volgende laag aangebracht kan worden.

De volgende dag wordt er een schraplaag aangebracht. Deze laag zorgt ervoor dat kleine oneffenheden in de dekvloer egaal worden gemaakt. Daarnaast zorgt het voor laagdikte en een solide onderbodem. Dit is een goede combinatie met een vloerverwarming, want door het opbouwen van de juist laagdikte krijg je een optimaal rendement. Hiervoor geldt hetzelfde, deze laag moet eerst weer drogen voordat de volgende laag erop kan.

De derde en of vierde dag wordt de kleurlaag aangebracht. Deze laag maakt ook uit voor de droging van de gietvloer. Dan is de allerlaatste laag aan de beurt, dat is de topcoat. Deze laag zorgt voor bescherming van de vloer. Nu heb je de totale opbouw van de vloer en kan je bepalen hoelang de gietvloer moet drogen.

Welke factoren bepalen de droogtijd van een gietvloer?

Het laten drogen van de gietvloer is het proces dat een gietvloer nodig heeft om van een vloeibare naar een vaste vorm te gaan. Zoals je net hebt kunnen lezen bepalen de lagen hoelang een gietvloer nodig heeft om te drogen. Ook de tussentijdse droging wordt bepaald door het aantal lagen. Moet er bijvoorbeeld in de berging een andere topcoat komen dan is er nog een extra dag werk, waardoor de droging ook weer langer duurt. Heeft de gietvloer te weinig droging gehad dan kunnen er sporen in de vloer ontstaan door bijvoorbeeld zweetvoeten of vloeistoffen. Laat je door ons daarom altijd goed informeren over de droging van de gietvloer.

Hoelang moet een gietvloer drogen?

Dan kom de belangrijkste vraag; hoelang moet een gietvloer drogen? Dit is afhankelijk van welk soort gietvloer je neemt. Ga je voor een PU gietvloer dan mag je na 24 uur op sokken de vloer betreden, maar de volledige uitharding duurt wel vijf dagen. Geef de vloer ook echt even de tijd voor die uitharding. Ga je voor een cementgebonden gietvloer, de Minimal of Milestone, dan mag je na twee dagen de vloer betreden en is die ook gelijk volledig uitgehard. Mocht je de vloer voor de verhuizing willen afdekken, zorg er dan voor dat de vloer volledig is uitgehard.

 

Nog verdere vragen over de droging van een gietvloer of andere vragen? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder!