Epoxy Gietvloer of een Polyurethaan Gietvloer?

Een epoxy gietvloer of een polyurethaan gietvloer? Dat is de vraag die vaak aan ons gesteld wordt. Voor een leek is het verschil tussen de twee verschillende gietvloeren vaak lastig te ontdekken. In dit blog helpen wij je graag een eind op weg in het maken van de juiste keuze.

Epoxy Gietvloer of een Polyurethaan Gietvloer

De epoxy gietvloer wordt over algemeen in een gegoten substantie en in een naadloos geheel toegepast. Dit type gietvloer wordt al vanaf de jaren 60 toegepast in veelal utiliteit toepassingen. De epoxy gietvloer werd daar vaak gekozen vanwege haar vloeistofdichte karakter, zuur en chemische resistentie en omdat het bikkel en bikkel hard is. Dit maakt de vloer uitermate geschikt voor een werkplaats of magazijn.

Omdat de epoxy gietvloer volledig naadloos en strak is lijkt hij verdacht veel op een polyurethaan Gietvloer. De verschillen zijn daardoor voor een leek echter lastig te ontdekken. Zoals we net al schreven is de epoxy gietvloer bikkelhard, dit zorgt ervoor dat de vloer mogelijk sneller zou kunnen scheuren in een nieuwbouwwoning. Daarnaast verkleurd een epoxy gietvloer vrij snel wanneer hij wordt blootgesteld aan UV licht. Tot slot is het moeilijk om een epoxy gietvloer mat af te lakken. Dit zorgt ervoor dat hij op zijn best functioneert in een hoogglans afwerking.

Meest gekozen gietvloer

Wanneer je op zoek bent voor een gietvloer in je woning zit je niet te wachten op scheuren, verkleuring en vinden wij een matte afwerking vaak het mooist. Om die reden wordt er in de particuliere woonsector veel gewerkt met polyurethaan gietvloeren. Deze zijn namelijk licht-elastisch waardoor ze niet kunnen scheuren in de nieuwbouw woning. Daarnaast verkleuren ze niet zo heftig als een epoxy gietvloer en zijn ze vaak te verkrijgen in een mooie matte of satijnen afwerklaag. Overigens zijn PU gietvloeren tegenwoordig vrij van emissies en schadelijk stoffen. Hierdoor is het materiaal niet schadelijk voor mens en milieu.

Vaak kan door een goede uitleg van de verschillen in deze producten de juiste keuze gemaakt worden.

Uiteraard zijn er prijsverschillen tussen een epoxy gietvloer en een PU gietvloer. De prijs van een epoxy gietvloer ligt soms namelijk wel 30 a 40% lager dan die van een PU gietvloer. Dit prijsverschil is wel terug te zien in de kwaliteit en het gebruikscomfort.

Meer weten over een epoxy gietvloer of een polyurethaan gietvloer

We hopen dat je door deze blog meer inzicht hebt gekregen over de verschillen tussen een epoxy gietvloer en PU gietvloer! Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.