Een gietvloer met vloerverwarming, kan dat?

Altijd een aangename temperatuur in huis, warme voeten en een optimaal rendement? Vloerverwarming is de ideale manier om je huis, woonkamer of badkamer te verwarmen. Bovendien heb je geen ontsierende radiatoren meer nodig. Zeker als je een andere woning koopt of een nieuwe vloer wilt in je huidige woning, is het de moeite waard om te kiezen voor vloerverwarming. Een gietvloer is daarbij een perfecte keuze. Deze naadloze en duurzame vloeren laten zich namelijk uitstekend combineren met vloerverwarming!

Een PU gietvloer met vloerverwarming

Er zijn twee soorten gietvloeren, namelijk de polyurethaan gietvloer (PU gietvloer) en de betonnen gietvloer. De PU gietvloer is een kunststof gietvloer die bestaat uit vier verschillende lagen:

  1. Een primer voor optimale hechting aan de ondervloer;
  2. Een spiegelgladde onderlaag in de vorm van een stretchcoat;
  3. De Solo Life of Solo One kleurlaag;
  4. Een beschermende topcoat.

De PU gietvloer kan op vrijwel iedere ondergrond worden aangebracht, of dit nu een betonnen-, tegel-, houten- of anhydrietdekvloer is. Doordat de stretchcoat licht elastisch is, zijn eventuele scheuren in de ondervloer na aanbrengen niet meer zichtbaar. Hierdoor is de PU gietvloer ook zeer geschikt voor nieuwbouwdekvloeren. Bovendien zorgt deze laag voor een perfecte warmteverdeling bij vloerverwarming. Zo heb je altijd een gelijkmatige temperatuur in huis. Ook prettig: een PU gietvloer warmt snel op en geeft de warmte gemakkelijk af aan de ruimte eromheen. De combinatie van een PU gietvloer met vloerverwarming zorgt op deze manier voor een optimaal rendement. Als je daarbij ook goede isolatie in huis realiseert, bespaar je tientallen euro’s op je energierekening.

kunststof gietvloer

Een cementgebonden gietvloer met vloerverwarming

Gaat jouw voorkeur uit naar een stoere betonnen gietvloer? Goed nieuws: ook een cementgebonden gietvloer en vloerverwarming gaan prima samen. In zowel nieuwbouwwoningen als bestaande woningen. Waarbij je bij een nieuwbouwwoning wel rekening moet houden met het feit dat de ondervloer nog kan ‘werken’. Bij een heel erg heftige werking kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in de vloer. Dit kan bijdragen aan de charme van de robuuste betonvloer. Heb je dit liever niet? Dan is een PU gietvloer wellicht een betere keuze voor een nieuwbouwwoning.

De cementgebonden gietvloer is, net als de PU gietvloer, opgebouwd uit verschillende lagen, waarbij de twee middelste lagen bestaan uit cement. Vervolgens wordt de vloer gepolijst en voorzien van beschermende toplagen. Doordat cement uiteraard minder elastisch is dan kunststof, is het aanbrengen van een betonnen gietvloer met vloerverwarming echt specialistenwerk. Wordt dit op de juiste manier gedaan, dan beschik je over een tijdloze vloer met een unieke look, die krasbestendig, vloeistofdicht én zeer geschikt voor vloerverwarming is.

cementgebonden gietvloer of kunststof gietvloer

Een gietvloer en vloerverwarming in de badkamer

Een gietvloer is toepasbaar in verschillende ruimtes en gebouwen. Denk aan woningen, kantoren, winkels en hotels. Maar ook in praktijkruimtes of sportzalen komt een gietvloer goed tot zijn recht. Wat veel mensen niet weten is dat een gietvloer ook op verdiepingen gegoten kan worden, en dus niet alleen geschikt is voor de begane grond. Zo is een gietvloer in de badkamer ideaal. Niet alleen oogt de vloer hier mooi en strak, ook is de vloer op deze plek bijzonder praktisch dankzij de waterdichte en naadloze afwerking. En als er één plek in huis is waar vloerverwarming extra luxe aanvoelt, dan is het wel de badkamer! Met een gietvloer en vloerverwarming in de badkamer geniet je altijd van een prettige temperatuur en heb je nooit meer last van koude voeten. Dankzij de vele verschillende kleuren en afwerkingen, is er altijd wel een badkamer gietvloer die past bij jouw stijl.

gietvloer badkamer

Vloerverwarming en gietvloer; hoeveel tijd kost het aanbrengen hiervan?

De tijd die het kost om een gietvloer in combinatie met vloerverwarming aan te brengen, hangt sterk af van de omstandigheden en de dekvloer. Bij dekvloeren van zandcement of anhydriet kan de vloerverwarming in de meeste gevallen worden ingefreesd. Vervolgens moet de vloer geëgaliseerd worden, voordat de gietvloer aangebracht kan worden. Op houten ondervloeren is vloerverwarming ook mogelijk, maar wordt er vaak gekozen voor lichte en compacte droogbouwsystemen. Ook daarbij moet de vloer na installatie van de vloerverwarming geëgaliseerd worden. Afhankelijk van de ondervloer, het type vloerverwarming en manier van installeren kan de benodigde werktijd bepaald worden. Reken voor het aanbrengen van de gietvloer in iedere geval op zo’n vier à vijf werkdagen. Dit geldt zowel voor een polyurethaan gietvloer, als voor een betonnen gietvloer. Daarna moet de vloer nog zo’n 48 uur drogen en volledig uitharden.

 

Wil je graag meer weten over gietvloeren met vloerverwarming? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!