Gietvloer dikte; hoe dik is een PU gietvloer?

dikte pu gietvloer

Of je nu een vloer zoekt voor een kantoor, een moderne of juist klassieke woonkamer, een slaapkamer, keuken of badkamer, een PU-gietvloer is geschikt voor elke ruimte en ieder interieur, mede vanwege de dikte. Zo kun je eindeloos combineren met kleuren en stijlen en dankzij de slijtvaste en naadloze afwerking is het onderhoud ook nog eens super eenvoudig. Maar het kan zijn dat je te maken hebt met drempels, deuren of vloerverwarming en dan is het prettig om te weten hoe dik een PU-vloer is. In dit artikel lees je welke factoren invloed hebben op de dikte van de gietvloer en waar je verder nog rekening mee moet houden.

Dunne vloer nodig? Kies voor een gietvloer!

De ene gietvloer is dikker dan de andere, toch kun je over het algemeen stellen dat een gietvloer één van de dunste vloeren is die er bestaan. In de praktijk is een gietvloer nooit dikker dan 5 millimeter. Dit heeft veel voordelen. Bijvoorbeeld als je de vloer over een andere vloer wilt aanbrengen. Zelfs wanneer er een extra egalisatie-laag aangebracht moet worden, is het hoogteverschil nauwelijks merkbaar. Ook profiteer je dankzij de geringe dikte en goede warmtegeleiding optimaal van vloerverwarming.

Dikte van een gietvloer; waaruit is een PU-gietvloer opgebouwd?

Een gietvloer wordt opgebouwd uit verschillende lagen. Hoe dik jouw PU-gietvloer wordt, is mede afhankelijk van het aantal lagen waaruit deze is opgebouwd. In de basis bestaat een polyurethaan gietvloer uit een primer, een gladde onderlaag, een kleurlaag en een topcoat. De lagen van de Solo Life en Solo One gietvloeren zijn zo ontwikkeld dat ze zorgen voor hoogwaardig wooncomfort, maar toch zeer dun zijn. Zo maken de gesloten lagen de vloer vloeistofdicht en zorgt de beschermende toplaag voor jarenlang woonplezier. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van duurzame materialen en grondstoffen waardoor de PU-gietvloer niet schadelijk is voor mens en milieu. Overige kenmerken van de gietvloeren zijn:

  • Optimale warmteverdeling;
  • Scheur-overbruggend;
  • Compleet vloeistofdicht;
  • Volledig UV-stabiel.

Nadat de verschillende lagen zijn aangebracht en de vloer is uitgehard, is de dikte van een PU gietvloer slechts 3 à 4 millimeter. Het aanbrengen duurt overigens meerdere dagen en wordt meestal uitgevoerd van maandag tot en met vrijdag. Na twee dagen is de vloer volledig uitgehard en kan deze in gebruik genomen worden.

De dikte van een PU gietvloer; vloerverwarming en geluiddempende laag

Er zijn daarnaast nog een aantal andere omstandigheden die invloed kunnen hebben op de dikte van de gietvloer. Een goed voorbeeld daarvan is het aanbrengen van gietvloer vloerverwarming. Als je ervoor kiest om tegelijkertijd met je nieuwe vloer ook vloerverwarming aan te laten brengen, dan zal je vloer iets dikker uitvallen. Na het aanbrengen van de vloerverwarming, moet de ondervloer namelijk geëgaliseerd worden zodat de gietvloer straks mooi strak is. Een andere optie waar soms voor gekozen wordt, is een extra geluiddempende laag. Hoewel een PU vloer van zichzelf zeer geluiddempend is, kan het in sommige gevallen wenselijk zijn om een extra geluiddempende laag aan te brengen. Bijvoorbeeld bij de renovatie van een gehorig appartementencomplex. Al dit soort keuzes zorgen ervoor dat de vloer iets dikker wordt. Het gaat echter om millimeters. Uiteindelijk zal een polyurethaan gietvloer nog steeds dunner zijn dan menig andere vloer. Tel daar het hoge comfort, de slijtvaste eigenschappen, het duurzame karakter en het eenvoudige onderhoud bij op en de keuze voor een nieuwe, dunne vloer is snel gemaakt.

Wil je weten of een PU-vloer ook geschikt is voor jouw woning, kantoor of bedrijfsruimte? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs. Zij helpen je graag van a tot z bij het maken van de juiste keuze en lossen iedere uitdaging voor je op. Zo weet je snel waar je aan toe bent.