De kunststof gietvloer versus de cementgebonden gietvloer

Een gietvloer in je huis kan zowel een strakke, moderne sfeer geven als een industriële en robuuste look. Welke sfeer er wordt gecreëerd is mede afhankelijk van het soort gietvloer. Gietvloeren zijn namelijk te onderscheiden in twee verschillende soorten: de kunststof gietvloer en de cementgebonden gietvloer. Beide vloeren hebben elk een geheel eigen uitstraling en unieke eigenschappen en kwaliteiten. Wat is het verschil tussen een kunststof gietvloer en een cementgebonden gietvloer?

Een kunststof gietvloer; de eigenschappen

De kunststof gietvloer wordt gemaakt op basis van polyurethaan. Polyurethaan, ook wel PU genoemd, is een kunststofsoort die na droging zowel sterk en slijtvast, als elastisch is. Hierdoor is het materiaal geschikt voor veel verschillende toepassingen, waaronder vloeren. De elastische eigenschappen zorgen ervoor dat een PU gietvloer scheuroverbruggend is. Dit maakt hem zeer geschikt voor onder andere nieuwbouw dekvloeren. En dankzij de kras- en slijtbestendigheid kan deze vloer wel tegen een stootje. Wist je trouwens dat een vloer van polyurethaan waterdicht is? Hierdoor is hij minder vlekgevoelig en is een gietvloer in keuken of badkamer een goede optie. Bovendien is PU bestand tegen uv-straling en kleurvast, waardoor deze vloeren jarenlang mooi blijven.

PU gietvloer

PU gietvloer; kleuren en afwerkingen

Polyurethaan vloeren zijn er in verschillende afwerkingen en kleuren. Zo kun je kiezen voor een hele strakke vloer of een levendige betonlook vloer. Een kunststof gietvloer wordt namelijk opgebouwd uit verschillende lagen. Iedere laag heeft unieke eigenschappen. Zo zorgt de primer ervoor dat de gietvloer een optimale hechting heeft aan de ondervloer. De stretchcoat onderlaag maakt vervolgens de ondervloer spiegelglad én zorgt voor een optimale warmteweerstand in combinatie met vloerverwarming. De kleurlaag die daarbovenop wordt aangebracht, geeft je kunststof gietvloer de gewenste uitstraling door middel van een egale kleurlaag (de Solo One) of een combinatie van meerdere tinten (de Solo Life). Een prettig voordeel van kunststof gietvloeren is dat ze beschikbaar zijn in talloze kleuren. Hierdoor vormt deze vloer een mooie basis voor veel verschillende interieurstijlen.

kunststof gietvloer

Een cementgebonden gietvloer; de eigenschappen

Zoals de naam al aangeeft wordt de cementgebonden gietvloer gemaakt van een cementgebonden minerale substantie. Deze gietvloer heeft een meer robuuste uitstraling dan de kunststof gietvloer. Deze robuuste uitstraling brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo leent deze vloer zich uitstekend voor een industriële woonstijl. Ook vallen vuiltjes en beschadigingen op de vloer minder snel op.

De cementgebonden gietvloer van Solo Gietvloeren wordt de Solo Betonfloor genoemd. Deze betonnen gietvloer bestaat uit ambachtelijk handwerk, waardoor iedere vloer een unieke look heeft. Bovendien is deze vloer dankzij een hoogwaardige afwerking zeer krasbestendig en slijt hij nauwelijks. Maar de belangrijkste eigenschap van onze betonnen gietvloeren is misschien wel dat ze vloeistofdicht zijn! Dit is in de cementgebonden markt een zeer unieke eigenschap. Hierdoor is de vloer niet alleen erg mooi en praktisch, maar ook zeer duurzaam.

betonnen gietvloer

De betonnen gietvloer; afwerkingen en kleuren

De Solo Betonfloor bestaat uit vijf verschillende lagen, waarvan de eerste laag – net als bij de polyurethaan gietvloer – bestaat uit een primer. Deze kunststof laag is geschikt voor vrijwel iedere ondergrond en zorgt voor een optimale hechting van de vloer. Ook helpt het de kans op scheuren te verkleinen. Houd er echter wel rekening mee dat een cement gietvloer niet elastisch is zoals een kunststof gietvloer. De kans op krimpscheurtjes is daarom niet uit te sluiten. Nu wordt dat vaak niet als een probleem gezien, omdat dit goed past bij de robuuste look van de vloer. Daarnaast is het prima te repareren indien nodig.

De cementgebonden vloer wordt afgewerkt met twee solide cementgebonden lagen met een robuuste uitstraling en een natuurlijke feel. Door het polijsten van de vloer wordt de textuur mooi zichtbaar en de vloer vlak en strak. Tot slot wordt de vloer geïmpregneerd en afgelakt met een polyurethaan coating. Hierdoor is ook de cementgebonden gietvloer, zoals gezegd, vloeistofdicht en niet gevoelig voor vlekvorming.

cementgebonden gietvloer

De overeenkomsten en verschillen in kaart

In onderstaande tabel zijn de overeenkomsten en verschillen van de cementgebonden gietvloer en de kunststof gietvloer afgebeeld.

cementgebonden gietvloer versus kunststof gietvloer

Onderhoud en reparatie

Zowel de Solo Life, de Solo One en de Betonfloor worden afgelakt met een PU-topcoat. Deze topcoat zorgt ervoor dat de vloer kras- en slijtbestendig en onderhoudsvriendelijk is. Stof, vuil en zand zijn dankzij de toplaag eenvoudig te verwijderen met een stofwisser, zachte bezem of stofzuiger met zachte borstel. Vlekken verwijder je simpelweg met een microvezeldoekje of vlakmop. Natuurlijk wordt er in een woning geleefd en is een krasje of beschadiging nooit helemaal te vermijden. Daarom kan de vloer eenvoudig hersteld worden door middel van een plaatselijke reparatie of het opnieuw lakken van de vloer. Wij adviseren klanten om de vloer eens in de acht à tien jaar opnieuw te laten lakken. Wanneer dit goed wordt bijgehouden, gaat een gietvloer een mensenleven lang mee.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een gietvloer bij jou in huis? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!