5 woonkamer interieurtrends voor 2016

2016 staat voor de deur en dus is het voor veel interieurdesigners tijd om zich uit te spreken over de woontrends voor komend jaar. Met zoveel ideeën en voorspellingen is het soms lastig om een volledig overzicht te geven van de verwachte interieurtrends. Wij gingen op onderzoek uit en zetten de belangrijkste woonkamer interieurtrends voor 2016 op een rijtje.

1. Gemixte metalen

De meeste experts zijn het er wel over eens: 2016 wordt een jaar van gemixte metalen. Zilverkleur, chroom, goud, roségoud of koper – het maakt niet uit. Meerdere metalen mogen worden gecombineerd in de woonkamer. Om het niet te druk te maken krijgt meestal één metaaltype de hoofdrol in de woonkamer en zet je met andere metalen nog interessante accenten.

2. Milieuvriendelijk

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze levens. Ook in interieurdesign zien we dat het klimaat meer centraal komt te staan en dat steeds meer producenten streven naar klimaatneutrale productie. Het interieur moet mooi zijn, maar volgend jaar moet het ook het liefst zo min mogelijk impact hebben op het ecosysteem.

Trendwatchers verwachten dan ook dat we komend jaar vaker voor natuurlijke materialen kiezen en kiezen voor ambachtswerk in plaats van massaproductie. Dat is milieuvriendelijk en maakt een woning ook nog eens meer authentiek.

DSC_0277
Bron: Solo Gietvloeren

 

3. De natuur in huis

Bloggers zijn het er allemaal over eens over de nieuwe interieurtrend in de woonkamer: De prints in huis die geïnspireerd zijn op de buitenwereld. Bloemen, planten, dieren of een mix van deze drie. Naar verwachting laten we die buitenwereld niet héél onze woonkamer overnemen, maar komt het vooral terug in de details. Bijvoorbeeld met een kussen op de bank of via wanddecoratie.

4. Blauw, rood en okergoud

Gedurfd blauw, dat wordt volgens de experts een van de belangrijkste kleurtrends voor 2016. De belangrijkste blauwtinten: kobaltblauw, marineblauw en koningsblauw. Die kleuren zien we terug op de muur, maar bijvoorbeeld ook in gordijnen, meubelstukken of een vloerkleed.

Als enorme tegenhanger worden ook roodtinten in de woonkamers verwacht komend jaar. Ook riep Flexa in september okergoud als kleur van het jaar 2016 uit. Kortom, qua kleur kunnen we in ons interieur komend jaar alle klanten op.

5. Contrasten

Met kleuren als blauw en rood krijg je automatisch sterke contrasten in je woonkamer. Maar in 2016 gaan we volgens interieurbloggers nog een stapje verder als het gaat om contrast creëren: dat doen we namelijk ook in textuur. Krachtige, strakke, moderne materialen combineren we met zachte, warme materialen.

Een mooi voorbeeld is dat van een gietvloer in de woonkamer gecombineerd met een tapijt of een kleedje over de sofa: strak design gecombineerd met warmte vanuit het textiel.

Gietvloer met betonlook in de woonkamer
Bron: Solo Gietvloeren
Gietvloer in de woonkamer
Bron: Solo Gietvloeren
Gietvloer in de eetkamer
Bron: Solo Gietvloeren

Hopelijk weet je nu wat de woonkamer interieurtrends zijn.
Wil je informatie over een gietvloer in de woonkamer of kunnen we je van advies voorzien? Laat het ons weten.